Kracht van focus

Focus is een keuze. Elke dag, elk moment heb je de keuze om je aandacht te richten op dingen die je positief stemmen of juist dingen die je humeur negatief beïnvloedden. Ook wel bekend als positivisme. Maar waarom lukt het de ene dag zonder dat je er mee bezig bent en een andere dag helemaal niet? Het antwoord hierop is juist dat kleine bijzinnetje: zonder dat je er mee bezig bent. 

Vaak ben je helemaal niet bewust bezig bent met het sturen van je aandacht. Het gebeurt gewoon. Het overkomt je. Zo werd ik een paar dagen geleden wakker met tegenzin om de dag te beginnen. Zonder dat ik er bij nadacht begon ik aan de ochtend routine. Met het verschil dat de routine er uit was: telefoon was leeg, de oplader kon ik niet vinden, ik morste sap op mijn schone kleren. Het liefste zou ik weer in bed kruipen. Niks zou toch lukken vandaag. En op het moment dat ik dat dacht, schoot gelijk een andere gedachte door mijn hoofd. Focus is een keuze. Ik besloot om naar kantoor te gaan. Om me te richten op mijn onderzoek naar Lean (Six Sigma) binnen de Rijksoverheid. Om de focus te leggen op wat op dat moment wel lukte. Focus op iets wat mijn interesse heeft. Het bewust verleggen van je focus kan je stemming per direct veranderen. Dat is fijn. En dat is heel bruikbaar en krachtig op zulke momenten. Het voelt als een ware overwinning op jezelf. En dat gevoel van trots pak je dan maar mooi extra mee. 

Het bewust veranderen van focus is dus heel krachtig. Focus blijkt de ultieme kracht die onze manier van denken, doen en voelen stuurt. Wanneer we de focus veranderen, veranderen we de resultaten die we bereiken. Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is dat heel helder is wat je wilt bereiken. En waarom je dat wilt bereiken. Ook de Lean filosofie maakt hier gebruik van. Lean gaat over continue verbeteren van de bedrijfsprocessen, waarbij de focus ligt bij de klant. De juiste dingen doen & de dingen juist doen.